Skip links

Maden Endüstrisi Su Yönetimi – Sülfat Giderimi

Su kıtlığı, Dünya Ekonomi Forumu tarafından en çok endişe duyulan üç küresel sistemik riskten biri olarak listelenmiştir

Küresel su sarfiyatı ve kirliliğinin %22’si ham madde ihracatından kaynaklanmaktadır. Maden çıkarma ve işleme tesisleri su kullanımı oldukça fazla olan işletmeler olup, su kıtlığı madencilik endüstrisinin operasyonlarını oldukça etkilemektedir.  Proseslerden kaynaklanan atıksuları Atık Depolama Sahasında toplayarak, proseste tekrar kullanım için geri kazanımını sağlamak, çevre bilinci ve sürdürülebilirlik adına atılan önemli adımlar olmakla birlikte, tesislerdeki genel yeni su ihtiyacını önemli ölçüde azaltmaktadır.

 Bakır işleme proseslerinden kaynaklanan atıksuların kirletici profilleri incelendiğinde, sertlik  Sülfat ve ağır metal kirliliği bakımından zengin sular oldukları bilinmektedir. Atıksuyun deşarj standartlarına getirilmesi ya da yeniden kullanılması için birkaç basamaktan oluşan sülfat giderimi prosesleri kullanmak gerekir.

Altın madeni işletmeleri, madencilik endüstrileri arasında kilogram metal başına en fazla su tüketimi olan işletmelerdir. Altın işleme birkaç aşamada gerçekleştiğinden, atıksular kaynağına göre değişen fizikokimyasal özelliklere sahiptir.

Mavi su ayak izi fazla olan madencilik sektörü için, mevcut suyun daha rasyonel bir şekilde kullanımı ve al-kullan -at modelinden döngüsel ekonomi modeline geçiş için SETAŞ sektördeki tecrübesi ile çözüm ortağı olmak için hazırdır.

ACACİA MADEN İŞLETMELERİ A.Ş. – ADT YILANLI ATIKSU ARITMA-GERİ KAZANIM TESİSİ – 9600 m3/gün

Eskiden günümüze, maden atıksularının arıtımı; maden sektörünün devamlılığı ve verimliliği açısından büyük önem arz etmektedir. Cevher zenginleştirme prosesinde proses suyu kalitesi önemli yer tutmaktadır. Cevher zenginleştirme prosesinden kaynaklanan atıksular, devasa hacimlerdeki atık depolama tesislerinin yapılmasına, böylece büyük enerji kayıplarına ve çevre kirliliğine neden olmaktadır.

Setaş olarak, Bakır Madeni Atık Depolama Tesisi atıksularının arıtımı ve arıtılmış suların proseste yeniden kullanımına dair tasarladığımız sistemi, Kastamonu-Hanönü’de bulunan Acacia Maden İşletmeleri A.Ş.’de devreye almış bulunmaktayız.

Tesiste, ADT’den gelen atıksu, fiziksel ön arıtma, kimyasal arıtma, multimedya filtreler ve ters osmoz membran arıtma üniteleri vasıtasıyla geri kazanılarak, Acacia Maden İşletmelerinde proses suyu olarak kullanılmaktadır.

Tesis, 2022 yılı Ocak ayında tüm üniteleri ile devreye alınmış olup, 01.02.2022 tarihi itibariyle geçici kabulü yapılmıştır. İşletme, Setaş uzman kadrosu tarafından 2022 yılı Şubat ayından itibaren işletilmektedir.

ANAGOLD MADENCİLİK -ÇÖPLER MADEN SAHASI PİLOT TESİS ARITILABİLİRLİK ÇALIŞMASI

Erzincan’ın  İliç ilçesinde yer alan Anagold Madencilik ’in, Çöpler Maden Sahasında bulunan Altın Üretim Tesislerinde, maden üretim sahasına yerleştirilen taşınabilir pilot tesisimizde, su geri kazanımı için üç ay boyunca ar-ge çalışmaları yapılmıştır.

Kaliteli Ürün

Müşterilerimize kaliteli uluslararası standartlarda ürünler sunmaktayız.

Müşteri Memnuniyeti

İşlerimizi müşteri memnuniyeti
üzerine dizayn etmekteyiz.

Çevre Dostu

Firmamız "Suyu koru, çevreyi koru!"
ilkesi ile çalışmaktadır.

Keşfet
Kaydır